Kara Biber Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içeriğinde vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahip bir baharat türüdür. Bu özelliğiyle sağlığa inanılmaz katkı sağlar. Magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ve K, C vitaminleri içermektedir. İçeriğindeki A vitamini düzenli tüketildiğinde vücudun ihtiyacını karşılayabilir. Kara biber faydaları - İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde doğal bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Bu nedenle birçok hastalığa karşı şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Çoğu hastalığa yakalanma riskini azaltırken, serbest radikallerle mücadeleyi arttırır.
- Genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur Sindirim sistemine ait organların hastalıklara yakalanma olasılığını minimuma indirir. Sindirim sürecini kısaltır, mide ve bağırsak ile ilgili gelişen hastalıkları önler.
- Bakterilerin yol açtığı hastalıklara karşı iyi gelir. İshal, kolik ve kabızlık tedavisinde kullanılabilir. Bu tür rahatsızlıkların şiddetini azaltır.
- Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Antibakteriyel etkisiyle solunum bozuklukları düzenler. Bu tür rahatsızlıklar için üretilen ilaçların içeriğinde kullanılan bir baharattır. Grip hastalığının şiddetini kısa sürede azaltır. Bu hastalık anında çorba ya da çaya eklenerek tüketilebilir.
- Kara biber antioksidan etkisiyle kanserle mücadele gücünü arttırır. Bu etkisi modern tıp tarafından da kanıtlanmıştır. Birçok kanser türüne karşı etkili olan karar biber kansere yakalanma olasılığını da azaltır. Özellikle cilt kanserine karşı koruma sağlar.
- Metabolizmayı güçlendirici etkisi vardır. Metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar. Bu etkisi ile karın yağlarını eritmek için kullanılabilir.
- Düzenli kara biber tüketmek, cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler. Serbest radikallerin terleme ya da idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar. İleri yaşlarda oluşan kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
- Diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Diş çürümesini önleyici etkisi bulunmaktadır. Çürüklerle alakalı ağrıları azaltır.
- Antidepresan olarak kara biberden yararlanılabilir. Stres ve depresyon gibi hastalıklarla mücadele etme gücünü arttırır. Bilişsel kapasitenin artmasını sağlar.
- Saç sağlığını olumlu yönde etkiler. Kara biberin saç sağlığını koruduğu uzmanlar tarafından bu etkisi de kabul görmüştür. Kepek ve saç dökülmesini karşı iyi gelir.
- Sigarayı bırakmaya yardımcı ürünlerden biridir. Sigara ile beraber bağımlılık yapan ürünlerden kurtarıcı etkisi vardır.
- Göz sağlığını ciddi anlamda korur. İçeriğinde bulunan A vitamini göz sağlığının korunmasında yardımcı olur. Antioksidan özelliğinden dolayı göz etrafında oluşan kaşıntı ve tahrişi engeller.
- Vücuda enerji veren bir baharattır. Özellikle bir bardak sütün içine eklenerek sabahları içildiğinde metabolizmanın hızlanmasını sağlar, fiziki ve zihinsel enerjiyi arttırır.
Kara biberin zararları Sağlık açısından çok faydalı bir baharat olan kara biberin aşırı tüketimi bazen yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir; - Aşırı kara biber tüketimi, mide yanmasına yol açabilir. Mideyle alakalı şikayeti olan kişiler aşırı kara biber tüketiminden kaçınmalıdır.
- Ağızdan direkt olarak tüketimi akciğere kaçma riski arttırabilir. Özellikle çocuklarda akciğere kaçan karabiber çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle çocuklarda ağızdan direkt tüketime müsaade edilmemelidir. Farklı besinlerle karıştırılarak verilmelidir.
- Yakıcı etkisi olan kara biber, cilde uygulandığında yanma hissine neden olabilir.
- Kara biber solunum yollarında tıkanıklık ve tahrişe yol açabilen bir baharattır. Bu nedenle solunum yoluyla kullanımdan kaçınılmalıdır.
- Nadir durumlarda bilinçsiz tüketim nedeniyle ciltte kızarıklık ve tahrişe yol açabilir.
- Yakıcı etkisi terlemeye yol açabileceğinden dolayı özellikle sıcak havalarda tüketimine dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda aşırı kara biber tüketmek burun kanaması riskini arttırır.
- Kara biber bazı kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Özellikle Sklosporin A, kolinerjik ve digoksin gibi ilaç alan hastalarda karabiber dikkatli kullanılmalıdır.
Son Güncelleme : 13.11.2018 08:47:59 Kara Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Kara Biber" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Acı Biber | Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanıl... |  | Jalapeno Biberi | Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o... |  | Arnavut Biberi | Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn... |  | Meksika Biberi | Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden... |  | Kuru Biber | Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no... |  | Cin Biberi | Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe... |  | Kırmızı Pul Biber | Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü... |  | Kırmızı Biber | Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak rengi yeşil... |  | Çarliston Biber | Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Faka... |  | Biber Tohumu | Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün bekletin biraz... |  | Tayland Biberi | Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b... |  | Pul Biber | Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanılabilir. Gene... | | | Acı Biber Hapı | | Kara Biber | | Biber Yağı | | Biber Ekimi | | Kırmızı Acı Biber | | Acı Biber Turşusu | | Biber | | Yoğurt Limon Pul Biber | | Biber Yetiştiriciliği | | Biber Fidesi | | Acı Biber | | Jalapeno Biberi | | Arnavut Biberi | | Meksika Biberi | | Kuru Biber | | Cin Biberi | | Kırmızı Pul Biber | | Kırmızı Biber | | Çarliston Biber | | Biber Tohumu | | Tayland Biberi | | Pul Biber | | Biber Çeşitleri | Popüler İçerik | Biber Ekimi Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı... | Kırmızı Acı Biber Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmı... | Acı Biber Turşusu Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. T... | Biber Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif... | Yoğurt Limon Pul Biber Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemekte... | Biber Yetiştiriciliği Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, do... | Biber Fidesi Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma b... | |