Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Fakat çarliston biberi daha kalındır. Kalınlığının yanında daha etlidir. Bütün biberler güneşte kurutulduğunda rengi kırmızı olur.

Çarliston biberi gibi. Daha sonra bu biberler öğütülerek kırmızı biber olurlar. Çarliston biberi C vitamini açısından çok fazla zengindir. İçerisinde kapsaisin adı altında bir madde vardır. Bu maddenin miktarına göre oluşabilecek acılık iştahı arttırır. Bu iştah arttırıcı özeliği ile beraber sindirim sistemine etki etmektedir. Çünkü bir dezenfekte edici olarak etki eder. Çarliston biberi sebze olarak tüketilmektedir. Genel olarak salatalarda ve kızartmalarda kullanılarak tüketilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır.

Çarliston Biberinin Ekimi

Bir saksı içerisine sıcak toprak boşaltın. İçerisine biber tohumlarını yerleştirin. Biber tohumları çok kısa bir zaman ardından çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenmenin ardından saksıyı otuz gün serin bir yerde muhafaza edin. Otuz günün ardından tekrardan ılık bir alana getirebilirsiniz. Biber tohumları çimlendikten sonra fide haline gelecektir. Fide haline gelen biberler toprağa dikilmeden önce, saksı içerisinde çiçek açmışsa vakit kaybetmeden o çiçekleri koparın. Zira biber fidelerinin gelişmesini engeller. Biber bitkisi gün ışığını seven bir bitkidir.

Aynı zamanda sıcak havayı da sever. Bu yüzden ekerken güneş gören ve sıcak olan yerlere ekimi gerçekleştirin. Gübre seçiminde ise inek ve koyun gübrelerini kullanın. İnek ve koyun gübreleri bol ürün elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Saksıdan çıkarılan fideleri gevşek topraklara belli aralıklarla dikin. Fideler ekildikten sonra ilk suyunu verin. Ardından ürün verene kadar sulamayı devam ettirin. Fakat biberler toplama aşamasına geldiğinde sulama miktarını azaltın. Sulama yaparken mümkün olduğunca suyu yaprağına ve gövdesine değdirmeyin. Toprağa direk suyu dökün. Sulama yaparken sabah erken saatlerde ve akşam beş veya altı civarlarında sulama yapın. Ekim yerini arada çapalayarak verimi arttırın ve toprağın nefes almasını sağlayın. Çevresinde yabani otlar varsa, temizleyin. Biberler ekildikten iki veya üç ay içerisinde ürün vermektedir. Ürün verdikçe toplayın, yeni yetişecek biberlere yer sağlamış olursunuz.

Çarliston Biberinin Yararları

  • Çarliston biberi kan dolaşımını hızlandırmasını sağlamaktadır.
  • Çarliston biberi romatizmalara iyi gelmektedir.
  • Çarliston biber hazmı kolaylaştırır.
  • İştahsız olan insanların biber tüketmeleri söylenir. Çünkü iştah açar.
  • Çarliston biberi midenin kuvvetlenmesini sağlar.
  • Çarliston biberi kanamaları önlemektedir.
  • Çarliston biberi insanları ferahlatır.
  • Çarliston biberinin acı olanları akciğerlerin temizlenmesini sağlar.
  • Balgam sökülmesine yardımcı olur.
  • Çarliston biberi cinsel istekleri arttırır.
  • Çarliston biberinin, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.
  • Çarliston biberinin acı olanları boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.
  • İçerisindeki C vitamini özelliği ile soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  • Çarliston biberi içerisinde lif bulunmaktadır. Bu da antioksidan özelliği bulunduğunu göstermektedir. Bu durumda kabızlığın olmasına engel olur.
  • Çünkü içerisinde C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini de barındırmaktadır.
  • Bol bol çarliston biberini tüketirseniz yaşlanmayı geciktirdiğini görürsünüz.
  • Bol çarliston biberi tüketmek vücudu mikroplara karşı korumaktadır.
  • Bedenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Çarliston biberi, kansere karşı tesirlidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Bol biber tüketmek damarları yumuşamasına yardımcı olmaktadır.
  • İnsanları kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. İçerisinde düşük kalori vardır.
  • Çiğ olarak tüketildiği için kilo alımını azaltmaktadır. Kilo vermeye yardım etmektedir.
  • Çarliston biberi içerisinde A vitamini göz sağlığı için çok yararlıdır.
  • Çarliston biberi içerisinde P vitamini bulunmaktadır. P vitamini de atardamar ve toplardamarlar için çok mühimdir.
  • Gastrit, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklarınız varsa biberi çiğ tüketmek zararlı olabilir. İyice pişirildikten sonra tüketmelisiniz.

Çarliston Biber Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çarliston Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Özellikle göbek ve basen bölgelerinde biriken yağlardan kurtulmak sabır işi haline gelmiştir. Ç...
Biber Çeşitleri
Biber çeşitleri: Biber sofraların vazgeçilmez sebzesidir. Biber denilince ilk akla gelen menemen olur. Biberin ve domatesin bir araya gelerek yapıldığı enfes bir yemektir. Biber yetiştirmek zor değildir. O yüzden kıyı kesimlerde, köylerde biber yetiş...
Cin Biberi
Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe...
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn...
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü...
Tayland Biberi
Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b...
Meksika Biberi
Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden...
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o...
Acı Biber Turşusu
Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular pet şişelere yada plastik bidonlara kurulabilir. Yaklaşık 2 kiloluk malzeme için 5 litrelik ...
Biber
Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif tıpta da çoğu hastalığa karşı kullanılmaktadır. Çoğu hastalığı iyileştirici özelliği olan biberin b...
Biber Yağı
Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık için birçok alanda fayda sağlamaktadır. Biber yağı, ağrı kesici, dezenfektan etkisi, antibakteriy...
Kuru Biber
Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber ve salçalık kırmızı biberdir. Biber fidesi yetiştirme: Çok soğuk olmayan ılık toprağ...

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Özellikle göbek ve basen bölgelerinde biriken yağlardan kurtulmak sabır işi haline gelmiştir. Ç...

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak reng...

Acı Biber

Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yem...

Biber Tohumu

Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün ...

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı biberden, yedi bin yıl evvel Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. y...

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı biber ve çarliston biber olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Biberin ekimi Nisan sayı so...

Acı Biber Hapı

Acı biber hapı; kırmızı acı biber hapının aktif bileşeni kapsaisin'dir. Bu bileşen, vücutta oluşan toksinlerin ve yağların hızla dışarı atılması gibi yararlı bir çok etkiye sahiptir. Acı biber hapı, Meksika'da yetişerek hap şeklinde tüm...

Pul Biber

Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanıl...

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, kapya biber, kıl sivri biber, çarliston biber, sivri biber ve üçburun köy biberi fidele...

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içeriğinde vitamin ve mineraller bakım...

 

Biber Çeşitleri
Cin Biberi
Çarliston Biber
Arnavut Biberi
Kırmızı Pul Biber
Tayland Biberi
Meksika Biberi
Jalapeno Biberi
Acı Biber Turşusu
Biber
Biber Yağı
Kuru Biber
Biber Yetiştiriciliği
Kırmızı Biber
Acı Biber
Biber Tohumu
Kırmızı Acı Biber
Biber Ekimi
Acı Biber Hapı
Pul Biber
Biber Fidesi
Yoğurt Limon Pul Biber
Kara Biber
Popüler İçerik
Kırmızı Biber
Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yan...
Acı Biber
Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıll...
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcakl...
Kırmızı Acı Biber
Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmı...
Biber Ekimi
Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı...
Acı Biber Hapı
Acı biber hapı; kırmızı acı biber hapının aktif bileşeni kapsaisin'dir. Bu bileşen, vücutta oluşan toksinlerin ve yağların hızla dışarı atılması gibi ...
Pul Biber
Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Biber Çeşitleri
Cin Biberi
Çarliston Biber
Arnavut Biberi
Kırmızı Pul Biber
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Biber Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Biber Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018