acibiber.gen.tr
biber

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Çarliston Biber

Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Fakat çarliston biberi daha kalındır. Kalınlığının yanında daha etlidir. Bütün biberler güneşte kurutulduğunda rengi kırmızı olur.  Çarliston biberi gibi. Daha sonra bu biberler öğütülerek kırmızı biber olurlar. Çarliston biberi C vitamini açısından çok fazla zengindir. İçerisinde kapsaisin adı altında bir madde vardır. Bu maddenin miktarına göre oluşabilecek acılık iştahı arttırır. Bu iştah arttırıcı özeliği ile beraber sindirim sistemine etki etmektedir. Çünkü bir dezenfekte edici olarak etki eder. Çarliston biberi sebze olarak tüketilmektedir. Genel olarak salatalarda ve kızartmalarda kullanılarak tüketilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır.

Çarliston Biberinin Ekimi

Bir saksı içerisine sıcak toprak boşaltın. İçerisine biber tohumlarını yerleştirin. Biber tohumları çok kısa bir zaman ardından çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenmenin ardından saksıyı otuz gün serin bir yerde muhafaza edin. Otuz günün ardından tekrardan ılık bir alana getirebilirsiniz. Biber tohumları çimlendikten sonra fide haline gelecektir. Fide haline gelen biberler toprağa dikilmeden önce, saksı içerisinde çiçek açmışsa vakit kaybetmeden o çiçekleri koparın. Zira biber fidelerinin gelişmesini engeller. Biber bitkisi gün ışığını seven bir bitkidir. Aynı zamanda sıcak havayı da sever. Bu yüzden ekerken güneş gören ve sıcak olan yerlere ekimi gerçekleştirin. Gübre seçiminde ise inek ve koyun gübrelerini kullanın. İnek ve koyun gübreleri bol ürün elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Saksıdan çıkarılan fideleri gevşek topraklara belli aralıklarla dikin. Fideler ekildikten sonra ilk suyunu verin. Ardından ürün verene kadar sulamayı devam ettirin. Fakat biberler toplama aşamasına geldiğinde sulama miktarını azaltın. Sulama yaparken mümkün olduğunca suyu yaprağına ve gövdesine değdirmeyin. Toprağa direk suyu dökün. Sulama yaparken sabah erken saatlerde ve akşam beş veya altı civarlarında sulama yapın. Ekim yerini arada çapalayarak verimi arttırın ve toprağın nefes almasını sağlayın

Çarliston Biber

Çevresinde yabani otlar varsa, temizleyin. Biberler ekildikten iki veya üç ay içerisinde ürün vermektedir. Ürün verdikçe toplayın, yeni yetişecek biberlere yer sağlamış olursunuz.

Çarliston Biberinin Yararları

  • Çarliston biberi kan dolaşımını hızlandırmasını sağlamaktadır.  
  • Çarliston biberi romatizmalara iyi gelmektedir. 
  • Çarliston biber hazmı kolaylaştırır. 
  • İştahsız olan insanların biber tüketmeleri söylenir. Çünkü iştah açar. 
  • Çarliston biberi midenin kuvvetlenmesini sağlar. 
  • Çarliston biberi kanamaları önlemektedir. 
  • Çarliston biberi insanları ferahlatır. 
  • Çarliston biberinin acı olanları akciğerlerin temizlenmesini sağlar. 
  • Balgam sökülmesine yardımcı olur. 
  • Çarliston biberi cinsel istekleri arttırır. 
  • Çarliston biberinin, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.  
  • Çarliston biberinin acı olanları boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. 
  • İçerisindeki C vitamini özelliği ile soğuk algınlığına iyi gelmektedir. 
  • Çarliston biberi içerisinde lif bulunmaktadır. Bu da antioksidan özelliği bulunduğunu göstermektedir. Bu durumda kabızlığın olmasına engel olur.
  • Çünkü içerisinde C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini de barındırmaktadır. 
  • Bol bol çarliston biberini tüketirseniz yaşlanmayı geciktirdiğini görürsünüz. 
  • Bol çarliston biberi tüketmek vücudu mikroplara karşı korumaktadır. 
  • Bedenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. 
  • Çarliston biberi, kansere karşı tesirlidir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 
  • Bol biber tüketmek damarları yumuşamasına yardımcı olmaktadır. 
  • İnsanları kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. İçerisinde düşük kalori vardır. 
  • Çiğ olarak tüketildiği için kilo alımını azaltmaktadır. Kilo vermeye yardım etmektedir. 
  • Çarliston biberi içerisinde A vitamini göz sağlığı için çok yararlıdır. 
  • Çarliston biberi içerisinde P vitamini bulunmaktadır. P vitamini de atardamar ve toplardamarlar için çok mühimdir. 
  • Gastrit, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklarınız varsa biberi çiğ tüketmek zararlı olabilir. İyice pişirildikten sonra tüketmelisiniz.

Yayınlanma Tarihi : 22.4.2016 16:00:55

Çarliston Biber Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çarliston Biber"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kuru Biber Dolması

Etli Kuru Biber Dolması, kuru biberler genellikle dolma yapımında çok sık tercih edilir. Dolmalar tercihe göre tencerede yada fırında yapılabilir. Kuru biberlerin genelde meze olarak tercih edilen kızartması da yapılmaktadır. Bu t...

Kuru Biber Dolması

Kuru biber dolması, yöresel lezzetlerden biridir. Yaz aylarında özenle hazırlanmış, kurutulmuş biberler, kışın bu şekilde hazırlanarak sofraları süslüyor. Özellikle kıymalı olarak pişirdiğinizde, gerçekten çok lezzetli oluyor. Kur...

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber dolması, Dolma bizim mutfağımızın vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Hem zeytinyağlısı hemde kıymalısı oldukça fazla sevilir. Günlere, akşam yemeklerine veya misafirliğe gelenlere mutlaka dolma yapılır. Hem kurutulmu...

Biber Dolması

Biber Dolması;  Değerli okurlarım daha önceden sizlerle zeytinyağlı biber dolması tarifimi paylaşmıştım. Şimdide sizlere normal biber dolması tarifimi vereceğim. İki tarifim arasında çok küçük farklılıklar olsa da içerik olarak bi...

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı biber dolması, Dolma türk mutfağının en güzel lezzetlerinden bir tanesidir. Dolma yapması da yemesi de oldukça keyiflidir. Türk mutfağında dolma çeşitleri de fazlası ile var. Hem zeytinyağlı hemde etli dolma hakkı ile...

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içeriğinde vitamin ve mineraller bakım...

Domatesli Biber Turşusu

Domatesli biber turşusu: Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir turşu. Bugüne kadar birçok çeşidi denenmiş ve beğenilmiştir. Turşu lezzeti ve suyunun tadı ile filmlere bile konu olmuştur. İsmi duyulduğunda bile iştah ka...

Kırmızı Biber Dolması

Kırmızı Biber Dolması, çok lezzetli bir o kadar da tatlı bir dolma türüdür. Kuru olarak da yapılır. Taze kırmızı biberle de yapılır. Genelde Ege Bölgesi' de bu yemek daha çok yapılmaktadır. Bir çok yörede farklı şekillerde yapılır...

Közlenmiş Biber Salatası

Közlenmiş biber salatası, Salata sofralarımızda olmazsa olmazlar arasındadır. Her öğünde yada her yemeğin yanında mutlaka salata yapılır ve yenilir. Hatta salata tek başına bir öğün olarak bile yenilir. Özellikle diyet yapanlar sa...

Fırında Biber Dolması

Fırında Biber Dolması;  Biber dolması geçmişten günümüze soframızın ana menülerinden biridir. Daha önceden sizlere zeytinyağlı biber dolması tarifimi vermiştim.Şimdide onun bir değişiği olan fırında biber dolması tarifimi vereceği...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

biber, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017