Çarliston Biber Çarliston biber, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen, genellikle yeşil renkte olan ve tatlı bir biber türüdür. Bununla birlikte, acı olan çeşitleri de mevcuttur. Çarliston biber, genellikle tatlı bir tada sahipken, sivri biber daha incedir. Çarliston biber ise daha kalın ve etlidir. Tüm biber çeşitleri gibi, güneşte kurutulduğunda renkleri kırmızıya döner ve bu biberler daha sonra öğütülerek kırmızı biber haline getirilir. Çarliston biber, C vitamini açısından oldukça zengindir ve içerdiği kapsaisin maddesi sayesinde iştahı artırıcı bir etkiye sahiptir. Bu iştah artırıcı özellik, sindirim sistemine olumlu etki yapar çünkü dezenfekte edici bir etkisi vardır. Çarliston biber, sebze olarak tüketilir ve genellikle salatalarda ve kızartmalarda kullanılır. Aynı zamanda baharat olarak da kullanılmaktadır. Çarliston Biberinin Ekimi Çarliston biber ekimi için öncelikle bir saksı içerisine sıcak toprak doldurulmalıdır. Biber tohumları bu toprağa yerleştirildikten sonra kısa bir süre içinde çimlenmeye başlar. Çimlenmenin ardından saksı, otuz gün boyunca serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Otuz günün ardından saksı tekrar ılık bir alana getirilebilir. Çimlenen tohumlar fide haline gelince, saksı içerisindeyken çiçek açmışsa bu çiçekler derhal koparılmalıdır. Çiçekler biber fidelerinin gelişmesini engelleyebilir. Biber bitkisi, gün ışığını ve sıcak havayı seven bir bitkidir. Bu nedenle, ekim yapılırken güneş gören ve sıcak olan yerler tercih edilmelidir. Gübre seçiminde ise inek ve koyun gübreleri kullanılmalıdır, bu gübreler bol ürün elde edilmesine yardımcı olur. Saksıdan çıkarılan fideler, gevşek toprağa belli aralıklarla dikilmelidir. Fideler ekildikten sonra ilk su verilmelidir. Ürün verene kadar sulamaya devam edilmelidir, ancak biberler toplama aşamasına geldiğinde sulama miktarı azaltılmalıdır. Sulama yaparken suyun yapraklara ve gövdeye değmemesine özen gösterilmeli, doğrudan toprağa dökülmelidir. Sulama sabah erken saatlerde ve akşam beş veya altı civarında yapılmalıdır. Ekim yerini arada çapalayarak verimi artırabilir ve toprağın nefes almasını sağlayabilirsiniz. Çevrede yabani otlar varsa, temizlenmelidir. Biberler ekildikten iki veya üç ay içinde ürün vermeye başlar. Ürün verdikçe toplayarak yeni yetişecek biberlere yer açmış olursunuz. Çarliston Biberinin Faydaları Nelerdir?
|