Cin Biberi Cin biberi, diğer adıyla süs biberi olarak da bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi özellikle Meksika'da bolca üretilmektedir. Bu biber türü, acılığı ve çeşitliliği ile dikkat çeker. Sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İçerisinde bol miktarda A ve C vitaminleri bulunur ve lif açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Sağlık Faydaları Cin biberi, birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinir. İşte bazı faydaları:
Çeşitleri ve Kullanımı Cin biberi, acısıyla bilinmesinin yanı sıra şekilleri ve renkleriyle de farklılık gösterir. Genellikle kırmızı, yeşil, mor ve sarı renkte olabilir. Aynı zamanda kısa ve tombul çeşitleri de bulunmaktadır. Çok büyük olanları genellikle yenilmesi tavsiye edilmez; çünkü ağır bir acıya sahip olup ilaç yapımında kullanılırlar. Küçük olanları ise hem lezzetli hem de ağızda güzel bir acı tat bırakır. Genellikle turşu ve ezme yapımında kullanılır. Döner veya tantuni gibi yemeklerin yanında turşu olarak servis edilir. Yetiştirilmesi Yedi veren çeşitleri hem bahçede hem de saksıda yetiştirilebilir. Taze ve turşu olarak sofralara ayrı bir tat katarak evde saksı içinde olması da ayrı bir güzellik sunar. Acı olan bu biber, evde yetiştirilmesi aslında oldukça kolaydır. Mevsim değişikliğinde bile yedi veren çeşidi asla tükenmez ve sürekli verim olarak canlılık gösterir. Bu biberi çocukların tüketmesine dikkat edilmelidir; aşırı acı olması nedeniyle çocuklar için pek faydası olmaz. Sonuç Cin biberi, acı biber olmasına rağmen acı sevenler için ağızlarda müthiş bir tat bırakır. Özellikle yemeklere de katılarak hem güzel bir tat hem de sağlıklı bir yemek olanağı sağlar. Haftalık pazar alışverişlerinde eksik edilmemesi gereken bir besin kaynağıdır. |