Biber Türleri ve Özellikleri
10 Temmuz 2024

Biber Türleri ve Özellikleri

Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden önemli bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif tıpta da birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır. Çeşitli hastalıkları iyileştirici özelliği olan biberin, aynı zamanda birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıcı etkisi de vardır. Sağlık için bilindik pek çok faydası bulunmaktadır. Yüksek oranda vitamin ve mineraller içeren biber, ortalama olarak 70 kalori içermektedir. Besin lifi ve protein bakımından da zengin bir besindir. A vitaminiyle beraber bol miktarda C vitamini deposudur. Biber, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, acı biber, çarliston biber, dolma biber gibi pek çok çeşide sahiptir. Her bir biber farklı renklerde, yapıda ve lezzet olarak farklıdır. Bu nedenle sağlık için faydaları da çeşitlilik gösterebilir.

Biberin Faydaları Nelerdir?

  • Biberin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Burkulma ve spazm nedeniyle yaşanan ağrıların giderilmesi için kullanılabilir. Ağrılı bölgeye biber yağıyla masaj yapıldığında ağrı kesici etki sağlar.
  • Biber, hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan karnosik asit, hafıza sağlığıyla beraber beyin fonksiyonlarını da düzenleyici etkiye sahiptir. Konuyla ilgili birçok çalışma yapılmış ve biberin bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Parkinson, unutkanlık gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gibi ruh sağlığını da koruyucu etkisi vardır. Bu etkisinden yararlanabilmek için çocuklara küçük yaşlarda biber yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Biber kanser tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan kapsaisin adlı bileşenin kanser hücrelerinin bir kısmını yok ettiği bilinmektedir. Özellikle prostat kanseri tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
  • Migrene karşı kullanılabilir. Migren ağrıları için kurutulmuş biber bir tencereye alınarak kaynatılır. Biberin kaynadığı su solunur. Soluma işlemine 15-20 dakika devam edilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
  • Biber öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Bir miktar balın içine biber tozu eklenerek tüketildiğinde antibiyotik etki yaratarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlık, mide bulantısı ve gaz gibi şikâyetlere karşı iyi gelir. Bu tür sorunları gidermek için biber çayı içilebilir. Biber çayını düzenli tüketmek vücudun genel sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Biber kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla sıvıyı dışarı atıcı etkiye sahiptir. Vücutta toplanan fazla sıvı kalp sağlığı haricinde akciğer sağlığını da olumsuz etkiler. Bu tür rahatsızlıkların riskini azaltmak için özellikle beyaz biber tüketilmelidir.
  • Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır. Kan şekerini kontrol etmek için düzenli biber tüketilmelidir.
  • Mineral deposu olan biber, vücut için inanılmaz bir enerji kaynağıdır.
  • Ciltte gözeneklerin açılmasını ve cildin temizlenerek daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cildin hızla yaşlanmasını engeller ve cildi ölü hücrelerden arındırır. Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığı için de faydalıdır. Saçlarda dökülmeyi engeller.
  • Katarakt hastalığına karşı iyi gelir.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu etkisiyle biber, kilo vermeye yardımcı olur.
  • Acı biber yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Vücutta kan dolaşımını artırıcı özelliği vardır.
  • Acı biber, cilt kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar. Akciğer ve lösemi kanserine karşı içeriğinde koruyucu maddeler barındırdığı bilinmektedir.
  • Kırmızı biber virüs ve mikroplara karşı vücut direncini artırır.

Biberin Zararları Nelerdir?

Sağlık için pek çok faydası olan biber, birçok çeşide sahiptir ve her bir çeşidinin faydası ve beraberinde aşırı tüketildiğinde zararı vardır. Beyaz biberin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak karabiber ve acı biberin aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğrudan cilde uygulandığında yanma ve tahrişe neden olabilir. Gebelik döneminde aşırıya kaçmadan biber tüketilebilir. Ancak çok fazla karabiber tüketiminin düşük yapmayı tetiklediği bilinmektedir. Emzirme döneminde yine biber aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Talip

29 Nisan 2024 Pazartesi

Zayıflatırmı biber yemek

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Talip,

Biber yemek metabolizmanı hızlandırabilir ve yağ yakımına yardımcı olabilir. Ancak tek başına zayıflamak için yeterli değildir. Dengeli bir beslenme ve düzenli egzersizle birlikte tüketildiğinde daha etkili olabilir.

Sağlıklar dilerim.

2. Cevap
cevap

Semere

İçindeki C vitamini çok yüksek olduğundan aşırı yağın atılmasına yardımcı olur. Ama spor şart. Sadece biber yiyerek zayıflayamazsınız. Düzenli olarak spor yapın günde en az 1 kere yemeklerle birlikte acı biber yiyin. 1 ayda fark edebilirsiniz değişimi.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Ekimi Nasıl Yapılır?

Biber Ekimi Nasıl Yapılır?

Biberin Tohumu Yenir Mi?

Biberin Tohumu Yenir Mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dünyada Kaç Çeşit Biber Vardır?

Dünyada Kaç Çeşit Biber Vardır?

Turşuluk Biber Nasıl Olmalı?

Turşuluk Biber Nasıl Olmalı?

Pul Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pul Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Acı Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Acı Biber Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kara Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara Biber Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?