Biber Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif tıpta da çoğu hastalığa karşı kullanılmaktadır. Çoğu hastalığı iyileştirici özelliği olan biberin birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıcı da etkisi vardır. Sağlık için bilindik yüzlerce faydası vardır. Yüksek oranda vitamin ve mineraller içeren biber, ortalama olarak 70 kalori içermektedir. Besin lifi ve protein bakımından da zengin bir besindir. A vitaminiyle beraber bol miktarda C vitamini deposudur. Biber, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, acı biber, çarliston biber, dolma biber gibi pek çok çeşide sahiptir. Her bir biber farklı renklerde, yapıda ve lezzet olarak birbirinden farklıdır. Bu nedenle sağlık için faydaları da farklılık gösterebilir. Biberin faydaları - Biberin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Burkulma ve spazm nedeniyle yaşanan ağrıların giderilmesi için kullanılabilir. Ağrılı bölgeye biber yağıyla masaj yapıldığında ağrı kesici etki sağlar.
- Biber, hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan karnosik asit hafıza sağlığıyla beraber beyin fonksiyonlarını da düzenleyici etkiye sahiptir. Konuyla ilgili birçok çalışma yapılmış ve biberin bu etkisi bu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Parkinson, unutkanlık gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gibi ruh sağlığını da koruyucu etkisi de vardır. Bu etkisinden yararlanabilmek için çocuklara küçük yaşlarda biber yeme alışkanlığı edinilmelidir.
- Biber kanser tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan kapsaisin adlı bileşenin kanser hücrelerinin bir kısmını yok ettiği bilinmektedir. Özellikle prostat kanseri tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
- Migrene karşı kullanılabilir. Migren ağrıları için kurutulmuş biber bir tencereye alınarak kaynatılır. Biberin kaynadığı su solunur. Soluma işlemine 15-20 dakika devam edilir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
- Biber öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Bir miktar balın içine biber tozu eklenerek tüketildiğinde antibiyotik etki yaratarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
- Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlık, mide bulantısı ve gaz gibi şikayetlere karşı iyi gelir. Bu tür sorunları gidermek için biber çayı içilebilir. Biber çayını düzenli tüketmek vücudun genel sağlığını da olumlu yönde etkiler.
- Biber kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla sıvıyı dışarı atıcı etkiye sahiptir. Vücutta toplanan fazla sıvı kalp sağlığı haricinde akciğer sağlığını da olumsuz etkiler. Bu tür rahatsızlıkların riskini azaltmak için özellikle beyaz biber tüketilmelidir.
- Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır. Kan şekerini kontrol etmek için düzenli biber tüketilmelidir.
- Mineral deposu olan biber vücut için inanılmaz enerji kaynağıdır.
- Ciltte gözeneklerin açılmasını ve cildin temizlenerek daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cildin hızla yaşlanmasını engeller ve cildi ölü hücrelerden arındırır. Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığı içinde faydalıdır. Saçlarda dökülmeyi engeller.
- Katarakt hastalığına karşı iyi gelir.
- Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu etkisiyle biber kilo vermeye yardımcı olur.
- Acı biber yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Vücutta kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır.
- Acı biber cilt kanseri başta olmak üzere daha birçok kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar. Akciğer ve lösemi kanserine karşı içeriğinde koruyucu maddeler barındırdığı bilinmektedir.
- Kırmızı biber virüs ve mikroplara karşı vücut direncini arttırır.
Biberin zararları Sağlık için pek çok faydası olan biber birçok çeşide sahiptir ve her bir çeşidinin faydası ve beraberinde aşırı tüketildiğinde zararı vardır. Beyaz biberin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak karabiber ve acı biberin aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğrudan cilde uygulandığında yanma ve tahrişe neden olabilir. Gebelik döneminde aşırıya kaçmadan biber tüketilebilir. Ancak çok fazla karabiber tüketiminin düşük yapmayı tetiklediği bilinmektedir. Emzirme döneminde yine biber aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Son Güncelleme : 17.11.2018 06:15:50 Biber ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Biber" Zayıflatırmı biber yemek Talip . 22.02.2018 1 YANITI GÖRÜNTÜLE Semere : İçindeki C vitamini çok yüksek olduğundan aşırı yağın atılmasına yardımcı olur. Ama spor şart. Sadece biber yiyerek zayıflayamazsınız. Düzenli olarak spor yapın günde en az 1 kere yemeklerle birlikte acı biber yiyin. 1 ayda fark edebilirsiniz değişimi. 04.09.2018 18:17:29 |  | Acı Biber | Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanıl... |  | Jalapeno Biberi | Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o... |  | Arnavut Biberi | Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn... |  | Meksika Biberi | Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden... |  | Kuru Biber | Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no... |  | Cin Biberi | Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe... |  | Kırmızı Pul Biber | Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü... |  | Kırmızı Biber | Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak rengi yeşil... |  | Çarliston Biber | Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Faka... |  | Biber Tohumu | Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün bekletin biraz... |  | Tayland Biberi | Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b... |  | Pul Biber | Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanılabilir. Gene... | | | Acı Biber Hapı | | Kara Biber | | Biber Yağı | | Biber Ekimi | | Kırmızı Acı Biber | | Acı Biber Turşusu | | Biber | | Yoğurt Limon Pul Biber | | Biber Yetiştiriciliği | | Biber Fidesi | | Acı Biber | | Jalapeno Biberi | | Arnavut Biberi | | Meksika Biberi | | Kuru Biber | | Cin Biberi | | Kırmızı Pul Biber | | Kırmızı Biber | | Çarliston Biber | | Biber Tohumu | | Tayland Biberi | | Pul Biber | | Biber Çeşitleri | Popüler İçerik | Biber Yağı Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağl... | Biber Ekimi Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı... | Kırmızı Acı Biber Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmı... | Acı Biber Turşusu Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. T... | Yoğurt Limon Pul Biber Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemekte... | Biber Yetiştiriciliği Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, do... | Biber Fidesi Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma b... | |