Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak da tanınan bir biber türüdür. Özellikle Güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olan kırmızı acı biberden, yedi bin yıl önce Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. yüzyılın sonlarına doğru bu biber türü Avrupa tarafından tanınmış, 16. yüzyılda ise Osmanlılara kadar ulaşmıştır. Hindistan, kırmızı acı biberin en fazla tüketildiği ülkelerden biridir. Buraya gelişi ise Portekizliler tarafından 17. yüzyılda olmuştur. Meksika ve Hint mutfağında oldukça fazla kullanılan kırmızı acı biber, yemeklere kattığı lezzet bakımından aranan biberlerin içindedir. Kırmızı Acı Biber Acılığını Nereden Alır? Kırmızı biber acılığını içindeki kapsaisin maddesinden almaktadır. 1878 yılında E. Hogyes bu maddeyi biberin içinden ayırarak, ağız ve mide salgılarını arttırdığını tespit etmiştir. Günümüzde bilinen en acı madde olan kapsaisinin 17 milyonda birlik orandaki çözeltisinin bile insanda acı hissini uyandırdığı bilinmektedir. Kapsaisin maddesi sıcak ve soğuğa karşı oldukça dayanıklı olduğundan, kırmızı acı biberin pişirilmesinde ve dondurularak kullanılmasında özelliğini kaybetmez. Ancak aşırı oranda kapsaisin alındığında, bunun zehirleme etkisi bulunmaktadır. Öldürücü etkisi için bu maddenin oldukça fazla tüketilmesi gerekir. Normalde bir insan bu kadar fazla tüketim yapamaz. Kırmızı acı biberin içeriğindeki kapsaisin ile hazırlanan spreyler hayvanlardan korunma amacıyla kullanılır. Kırmızı acı biberin çok tüketildiği Meksika'da yapılan bir araştırmada kapsaisin maddesinin mideyi tahriş edip etmediği araştırılmıştır. Bunun mide hastalıklarındaki etkisi değerlendirilmiştir. Ancak mide kanseri, mide ülseri gibi rahatsızlıklardan kapsaisin sorumlu bulunmamıştır. Kırmızı acı biberin etkisi, sinir liflerindeki iletimin kapsaisin tarafından engellenmesi sonucunda hissedilir. Vücutta dağılan sinir uçları, aldıkları uyarıları merkezi sinir sistemine iletir. Bu uyarıların taşınmasında P maddesi denilen molekül de etkili olur. Kapsaisin bu maddeye bağlanarak, P maddesi kompleksi denilen oluşumu meydana getirir ve sinir iletimini engeller. Kırmızı Acı Biberin Faydaları Nelerdir?
|
Okyanus
21 Temmuz 2024 PazarKırmızı acı biberin anavatanının Meksika olduğunu ve Aztekler tarafından bile kullanıldığını öğrendiğimde çok şaşırdım. Bu biberin Avrupa'ya ve Osmanlı'ya kadar nasıl ulaştığını merak ediyorum, kimler tarafından getirilmiş olabilir?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Okyanus,
Kırmızı acı biberin anavatanının Meksika olduğunu öğrenmek gerçekten şaşırtıcı olabilir. Bu biber, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesinden sonra Avrupa'ya getirildi. Kolomb, 1492 yılında Yeni Dünya'ya yaptığı seferlerde bu bitkiyi keşfetti ve Avrupa'ya getirdi. Avrupalıların ilgisini çeken bu yeni baharat, hızla kıtaya yayıldı. Osmanlı İmparatorluğu'na ise genellikle Venedikli ve Cenevizli tüccarlar aracılığıyla ulaştı. Böylece, kırmızı acı biber kısa sürede Osmanlı mutfağının da vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Saygılar,