Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı biber turşusu yapımında ince, uzun ve yeşil renkli biberler kullanılır. Bu acı biberler, cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular, pet şişelere ya da plastik bidonlara kurulabilir. Yaklaşık 2 kiloluk malzeme için 5 litrelik kavanoz tercih edilmelidir. Ancak, turşuların kurulacağı kap olarak ilk akla gelen pet şişeler veya plastik bidonlar, turşu yapımında kullanılan kaya tuzu ve sirke gibi ürünlerin bekleme esnasında plastik malzeme ile kimyasal reaksiyona girmesi nedeniyle sağlıklı değildir. Bu kimyasal reaksiyonlar bakteri üremesine sebep olabilir. Bu nedenle, oluşabilecek bakterileri önlemek için irili ufaklı cam kavanozlar tercih edilmelidir. Kavanozların kapaklarının hava almadan kapanıyor olması turşu kurulmasında en önemli faktörlerden biridir. Gerekirse cam kavanozlar kullanılmadan önce kaynatılır, içlerinin kuru ve kokusuz olduğundan emin olduktan sonra turşu kurulur.

Acı Biber Turşusu Malzemeleri
  • 1 kilo acı biber
  • 1 litre su
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 9-10 diş iri sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 litrelik cam kavanoz

Acı Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Acı biberler saplarından koparılır ve iyice yıkanır. Her bir biberin karnına toplu iğne yardımıyla küçük delikler açılır. Diğer malzemeler hazırlanırken acı biberler diriliklerini korumaları için soğuk su dolu bir kabın içinde bekletilir. İri sarımsaklar ayıklandıktan sonra ortalarından ikiye kesilir. Salamura suyu için bir kabın içine 1 litre içme suyu, kaya tuzu, dövülmüş toz limon tuzu ve şeker eklenir. Hazırlanan salamura suyu iyice karıştırılarak bekletilir. Biberler süzülür ve turşu kurma işlemine başlanır. Cam kavanoza bir sıra acı biber, bir sıra sarımsak olacak şekilde dizilir. Biberler ve sarımsaklar aralarda boşluk kalmayacak şekilde kavanoza sıkıca yerleştirilir. Sarımsak turşuya hem tat verecek hem de turşunun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Dizme işleminden sonra biberlerin üzerine salamura suyundan dökülür. Salamura suyu ile kavanoz kapağının arasında 1 parmak kadar boşluk kalmalıdır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilir. Yaklaşık 3-4 hafta sonra turşu yemeye hazırdır. Bu süre zarfında turşu hiçbir şekilde açılmamalıdır. Kapağı açılan kavanozlar daha sonraki kullanımlar için buzdolabında muhafaza edilebilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Turşuluk Biber Nasıl Olmalı?

Turşuluk Biber Nasıl Olmalı?

Biber Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Biber Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

5 Dekar Alana Ne Kadar Biber Ekilebilir?

5 Dekar Alana Ne Kadar Biber Ekilebilir?

Biber Fidesi Tek mi Çift mi Dikilir?

Biber Fidesi Tek mi Çift mi Dikilir?

Biber Ekimi Nasıl Yapılır?

Biber Ekimi Nasıl Yapılır?