Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Acı Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular pet şişelere ya da plastik bidonlara kurulabilir. Yaklaşık 2 kiloluk malzeme için 5 litrelik kavanoz tercih edilmelidir. Turşuların kurulacağı kap olarak ilk akla pet şişeler ya da plastik bidonlar gelir. Turşu yapımında kullanılan kaya tuzu ve sirke gibi ürünler turşunun bekleme esnasında plastik malzeme ile kimyasal reaksiyona geçer. Bu da bakteri üremesine sebep olur. O nedenle oluşabilecek bakterileri önlemek için irili ufaklı cam kavanozlar tercih edilmelidir. Kavanozların kapaklarının hava almadan kapanıyor olması turşu kurulmasında en önemli faktörlerden biridir. Gerekirse cam kavanozlar kullanılmadan önce kaynatılır, içlerinin kuru ve kokusuz olduğundan emin olduktan sonra turşu kurulur.

Acı Biber Turşusu Malzemeleri
  • 1 kilo acı biber
  • 1 litre su
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 9-10 diş iri sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • Şeker
  • 2 litrelik cam kavanoz
Acı Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Acı biberler saplarından koparılır ve iyice yıkanır. Her bir biberin karnına top iğne yardımıyla küçük delikler açılır. Diğer malzemeler hazırlanırken acı biberler dirilmeleri için soğuk su dolu kabın içinde bekletilir. İri sarımsaklar ayıklandıktan sonra ortalarından ikiye kesilir. Salamura suyu için bir kabın içine 1 litre içme suyu, kaya tuzu, dövülmüş toz limon tuzu ve şeker eklenir. Hazırlanan salamura suyu iyice karıştırılarak bekletilir. Biberler süzülür ve turşu kurma işlemine başlanır. Cam kavanoza bir sıra acı biber bir sıra sarımsak olacak şekilde dizilir. Biberler ve sarımsaklar aralarda boşluk kalmayacak şekilde kavanoza sıkı sıkı yerleştirilir. Sarımsak turşuya hem tat verecek hem de turşunun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Dizme işleminden sonra biberlerin üzerine salamura suyundan dökülür. Salamura suyu ile kavanoz kapağının arasında 1 parmak kadar boşluk kalmalıdır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilir. Yaklaşık 3-4 hafta sonra turşu yemeye hazırdır. Bu süre zarfında turşu hiçbir şekilde açılmamalıdır. Kapağı açılan kavanozlar daha sonraki kullanımlar için buzdolabında muhafaza edilebilir.

Afiyet Olsun.

Acı Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Türleri ve Özellikleri

Biber Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni