Biber YetiştiriciliğiBiber ÇeşitleriÜlkemizde birçok biber çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber ve salçalık kırmızı biber yer almaktadır. Biber Fidesi YetiştirmeBiber fidesi yetiştirmek için tohumlar, çok soğuk olmayan ılık toprağa ekilir ve püskürtme yöntemiyle sulanır. 15-20 gün içinde tohumlar çimlenir ve fide olana kadar büyürler. Biber Yetiştiriciliğinde İklim İsteğiBiber, sıcak yaz aylarını seven bir sebzedir. Soğuk iklimde biberler çabuk etkilenip kururlar. Bu nedenle biber yetiştirilecek alan güneş gören ve sıcak bir ortam olmalıdır. Biber yetiştiriciliğinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğünde ve 32 derecenin üstüne çıktığında verim düşer. Biber Yetiştiriciliğinde Toprağın HazırlanmasıBiber toprağının verimli ve organik maddelerce zengin olması gerekir. Toprağa katılacak hayvan gübresi toprağın verimini artırır ve bol biber üretimi yapılır. Biber ekilecek toprağın killi ve kumlu olması tercih edilmelidir. Toprak sonbahar aylarında traktörle sürülür ve ilkbaharda da sürülen alan traktörle tırmık yapılıp düzeltilir. Biber Fidelerinin DikimiBiber fidelerinin dikimi Mayıs başlarında yapılır. Dikimde fidelerin aralığı 40-50 cm olarak ayarlanır. 3-4 yaprak olan fideler alınarak hazırlanmış toprağa çapalarla açılan fidelerin girebileceği şekilde çukurlara yerleştirilir. Fidelerin dipleri toprakla doldurulup hafif bastırılarak kökler sağlamlaştırılır. Fidelerin dikimi bitince zaman geçirmeden can suyu verilir. Fideleri GübrelemeToprağı hazırlarken verilen hayvan gübresinden hariç fosfor ve azotlu gübreler verilir. Dikim yapılırken azotlu gübrenin yarısı (15 kg) verilir, sulama yapılacağı zaman ise azotlu gübrenin diğer yarısı ve fosforlu gübre (10 kg) saf olarak fidenin diplerinden verilir. Biberlerin Sulama İşlemiFidelerin dikiminden 15 gün sonra sulama yapılır, daha sonra ise çiçeklerin yerinde biberlerin oluşmaya başlamasını görünce sulama yapılır. Sulama işlemi ekim ayına kadar her hafta suyu diplerine vermeye dikkat edilerek yapılır. Sulama sırasında suyun yükselip biberlerin boğazına kadar gelmemesine dikkat edilmelidir. Biberlere Bakım YapılmasıBiber dikiminin ardından 1 hafta sonra yabancı otlar temizlenir ve çapa yapılarak toprak gevşetilir. 15 gün sonra ise ikinci çapa yapılarak boğaza toprak doldurulur. Haziran ayında üçüncü çapa yapılır. Toplamda üç çapa yapılmalıdır. Biber yetiştiriciliğinde bitkinin hastalıklarına karşı ziraatta alınacak ilaçlarla bakım yapılmalıdır. Bakım işleminin doğru ve düzgün yapılması bitkilerin kuvvetli olmasını sağlar. Biberin HasatıBiberin hasatı Temmuz ayında başlar. Ekim ayının ortasında hasat işlemi biter. Hasat haftada bir defa, toplam 10-15 defa yapılır. |
1 biber fidesi kaç kilo verir? Ben de biber yetiştiriciliğine yeni başladım ama bu konuda net bir bilgi bulamadım. Verimlilikle ilgili olarak bir fikir sahibi olmak isterdim. Biber fidelerinin büyüme süreci ve iklim koşulları hakkında daha fazla bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap yazBiber fidelerinin dikimi gerçekten Mayıs başlarında mı yapılıyor? Ben biraz daha erken dikmeyi düşünmüştüm, bu sıcaklıkların biber yetiştiriciliğine etkisi nasıldır?
Cevap yazMerhaba Sabi,
Biber fidelerinin dikimi genellikle hava ve toprak sıcaklıklarının yeterince özgür olduğu Mayıs başlarında yapılır. Bu tarihlerde toprak ısısı ideal seviyelere ulaşır ve fidelerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygun koşullar oluşur.
Eğer daha erken dikim yapmayı düşünüyorsan, sıcaklıkların yeterli olup olmadığına dikkat etmelisin. Biber fideleri 15°C'nin altındaki sıcaklıklarda gelişim gösteremez ve hatta zarar görebilir. Bu nedenle, erken dikim yaparsan gece sıcaklıklarının düşük seviyelerde olmamasına dikkat etmelisin. Eğer sıcaklıklar yeterince yüksekse ve don riski yoksa erken dikim yapabilirsin.
Kolay gelsin!