Biber

Biber, çok eski çağlardan günümüze kadar tüketimi devam eden bir sebzedir. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan biber, alternatif tıpta da çoğu hastalığa karşı kullanılmaktadır. Çoğu hastalığı iyileştirici özelliği olan biberin birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıcı da etkisi vardır. Sağlık için bilindik yüzlerce faydası vardır.

Yüksek oranda vitamin ve mineraller içeren biber, ortalama olarak 70 kalori içermektedir. Besin lifi ve protein bakımından da zengin bir besindir. A vitaminiyle beraber bol miktarda C vitamini deposudur. Biber, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, acı biber, çarliston biber, dolma biber gibi pek çok çeşide sahiptir. Her bir biber farklı renklerde, yapıda ve lezzet olarak birbirinden farklıdır. Bu nedenle sağlık için faydaları da farklılık gösterebilir.

Biberin faydaları

  • Biberin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Burkulma ve spazm nedeniyle yaşanan ağrıların giderilmesi için kullanılabilir. Ağrılı bölgeye biber yağıyla masaj yapıldığında ağrı kesici etki sağlar.
  • Biber, hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan karnosik asit hafıza sağlığıyla beraber beyin fonksiyonlarını da düzenleyici etkiye sahiptir. Konuyla ilgili birçok çalışma yapılmış ve biberin bu etkisi bu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Parkinson, unutkanlık gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gibi ruh sağlığını da koruyucu etkisi de vardır. Bu etkisinden yararlanabilmek için çocuklara küçük yaşlarda biber yeme alışkanlığı edinilmelidir.
  • Biber kanser tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan kapsaisin adlı bileşenin kanser hücrelerinin bir kısmını yok ettiği bilinmektedir. Özellikle prostat kanseri tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
  • Migrene karşı kullanılabilir. Migren ağrıları için kurutulmuş biber bir tencereye alınarak kaynatılır. Biberin kaynadığı su solunur. Soluma işlemine 15-20 dakika devam edilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Biber öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Bir miktar balın içine biber tozu eklenerek tüketildiğinde antibiyotik etki yaratarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlık, mide bulantısı ve gaz gibi şikayetlere karşı iyi gelir. Bu tür sorunları gidermek için biber çayı içilebilir. Biber çayını düzenli tüketmek vücudun genel sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Biber kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla sıvıyı dışarı atıcı etkiye sahiptir. Vücutta toplanan fazla sıvı kalp sağlığı haricinde akciğer sağlığını da olumsuz etkiler. Bu tür rahatsızlıkların riskini azaltmak için özellikle beyaz biber tüketilmelidir.
  • Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır. Kan şekerini kontrol etmek için düzenli biber tüketilmelidir.
  • Mineral deposu olan biber vücut için inanılmaz enerji kaynağıdır.
  • Ciltte gözeneklerin açılmasını ve cildin temizlenerek daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cildin hızla yaşlanmasını engeller ve cildi ölü hücrelerden arındırır. Cilt sağlığının yanı sıra saç sağlığı içinde faydalıdır. Saçlarda dökülmeyi engeller.
  • Katarakt hastalığına karşı iyi gelir.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu etkisiyle biber kilo vermeye yardımcı olur.
  • Acı biber yüksek tansiyona karşı iyi gelir. Vücutta kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır.
  • Acı biber cilt kanseri başta olmak üzere daha birçok kanser türüne karşı koruyucu etki sağlar. Akciğer ve lösemi kanserine karşı içeriğinde koruyucu maddeler barındırdığı bilinmektedir.
  • Kırmızı biber virüs ve mikroplara karşı vücut direncini arttırır.

Biberin zararları

Sağlık için pek çok faydası olan biber birçok çeşide sahiptir ve her bir çeşidinin faydası ve beraberinde aşırı tüketildiğinde zararı vardır. Beyaz biberin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak karabiber ve acı biberin aşırı tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğrudan cilde uygulandığında yanma ve tahrişe neden olabilir. Gebelik döneminde aşırıya kaçmadan biber tüketilebilir. Ancak çok fazla karabiber tüketiminin düşük yapmayı tetiklediği bilinmektedir. Emzirme döneminde yine biber aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Biber Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Biber"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Acı Biber
Acı biber, neredeyse tüm dünya mutfağında kullanılan acı biberin tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupa ülkelerinde daha önceki yıllarda süs bitkisi olarak yetiştirilen acı biber, günümüzde mutfaklarda birçok yemeğin içinde kullanıl...
Jalapeno Biberi
Jalapeno Biberi; yazıldığı gibi okunmayan "Halapenyo" denilen bu biberin anavatanı Meksika'dır. Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Tam anlamıyla olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Piyasada yaygın o...
Arnavut Biberi
Arnavut Biberi, Kırmızı pul biberin bir diğer adı da Arnavut biberidir. Arnavut biberi yüzlerce yıldır dünyanın tüm ülkelerinde yetiştirilmiş ve marketlerde satışa sunulmuş, yemeklere lezzet katmak ve daha sağlıklı yaşamak için kullanılmıştır. Arn...
Meksika Biberi
Meksika Biberi, Meksika biberi Meksika da yetişen ve çok acı olması ile bilinen kırmızı renkli bir biber çeşididir. Meksika biberinin acılığı onu bütün dünyada tanınmasının en büyük sebebidir. Acı biber dendiği zaman akla ilk olarak gelen biberlerden...
Kuru Biber
Kuru biber, özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir besindir. Yaz aylarında yetiştirilen biberler bazı aşamalardan geçirilerek kurutulur. Konserve ve benzeri saklama kapları yardımıyla aylarca saklanabilir.Kuru biber kullanılarak yapılan yemekler no...
Cin Biberi
Cin biberi, diğer adıyla da süs biberi olarakta bilinir. Ülkemizde biber çeşitleri çok olmasına rağmen, cin biberi Meksika'da bolca üretilmektedir. Acı olmasıyla ve çeşitleriyle farklılık gösterir. Biber, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Acı bibe...
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı pul biber, belli yerlerde ekilen kırmızı biberin toplanıp sapı ve tohumlarından ayırarak güneş altında kurutulması ve dövülmesi ortaya çıkan baharat çeşididir. Kırmızı biberler alınarak toplanır yıkanıp temizlenir iyice kurutulduktan sonra gü...
Kırmızı Biber
Kırmızı biber, kırmızı biber patlıcangiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Ana yurdu Güney ve orta Amerika'dır. Sebze olarak kullanımının yanı sıra baharat da elde edilir. Sıcak ve kuru iklimlerde çok daha iyi yetişir. İlk olarak rengi yeşil...
Çarliston Biber
Çarliston Biberi, Çarliston biberi, Türkiye’de çok yetiştirilen, aynı isimle söylenen rengi yeşil ve tatlı biberin yanında acı olanı da bulunan bitkilere verilen isimdir. Çarliston biberi, genel olarak tatlı olmaktadır. Sivri biber daha incedir. Faka...
Biber Tohumu
Biber Tohumu, Biber tohumları çeşit olarak çok olan bitkilerdir, tohumların sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süreleri değişir.25 derece olan bir sıcaklıktaki biber tohumları 1 hafta içinde çimlenir. Biber tohumlarını 1 bardak suda 1 gün bekletin biraz...
Tayland Biberi
Tayland Biberi, özellikle uzak doğu ülkelerinde yemeklerin içinde ya da yanında kullanılan vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Yemeğe konulduğunda ayrı bir damak tadı almamızı sağlayan Tayland biberi, son zamanlarda oldukça fazla rağbet görmeye b...
Pul Biber
Pul biber, bazı işlemler sonucunda kırmızı biberin kurutularak ve dövülüp baharat olarak kullanılan bir çeşittir. Acı bir tadı olan pul biber daha çok yemeklere lezzet vermesi için yada bazı yemeklerin görselliğini arttırmak için kullanılabilir. Gene...

Acı Biber Hapı

Acı biber hapı; kırmızı acı biber hapının aktif bileşeni kapsaisin'dir. Bu bileşen, vücutta oluşan toksinlerin ve yağların hızla dışarı atılması gibi yararlı bir çok etkiye sahiptir. Acı biber hapı, Meksika'da yetişerek hap şeklinde tüm...

Kara Biber

Kara biber, dünyanın farklı yerlerinde yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. Tüm haliyle kullanıldığı gibi daha çok öğütülerek kullanılır. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içeriğinde vitamin ve mineraller bakım...

Biber Yağı

Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağlık için birçok alanda fayda sağlamaktadır. Biber yağı, ağrı kesici, dezenfektan ...

Biber Ekimi

Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmızı, acı biber ve çarliston biber olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Biberin ekimi Nisan sayı so...

Kırmızı Acı Biber

Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmızı acı biberden, yedi bin yıl evvel Azteklerin yazılı belgelerinde de bahsedilmektedir. 15. y...

Acı Biber Turşusu

Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. Turşular pet şişelere yada plastik bidonlara kurulabilir. Yaklaşık 2 kiloluk malzeme için 5 li...

Yoğurt Limon Pul Biber

Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemektedir. Özellikle göbek ve basen bölgelerinde biriken yağlardan kurtulmak sabır işi haline gelmi...

Biber Yetiştiriciliği

Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, dolmalık biber ve salçalık kırmızı biberdir. Biber fidesi yetiştirme: Çok s...

Biber Fidesi

Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma biber, kapya biber, kıl sivri biber, çarliston biber, sivri biber ve üçburun köy biberi fidele...

Biber Çeşitleri

Biber çeşitleri: Biber sofraların vazgeçilmez sebzesidir. Biber denilince ilk akla gelen menemen olur. Biberin ve domatesin bir araya gelerek yapıldığı enfes bir yemektir. Biber yetiştirmek zor değildir. O yüzden kıyı kesimlerde, köylerde bibe...

 

Acı Biber Hapı
Kara Biber
Biber Yağı
Biber Ekimi
Kırmızı Acı Biber
Acı Biber Turşusu
Biber
Yoğurt Limon Pul Biber
Biber Yetiştiriciliği
Biber Fidesi
Acı Biber
Jalapeno Biberi
Arnavut Biberi
Meksika Biberi
Kuru Biber
Cin Biberi
Kırmızı Pul Biber
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Biber Çeşitleri
Popüler İçerik
Biber Yağı
Biber yağı, çalı ailesine ait olan biberiye bitkisinden damıtma tekniği ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Kalite değeri yüksek olan biber yağı sağl...
Biber Ekimi
Biber Ekimi, Anavatanı Güney Amerika olan biber ülkemize Osmanlılar zamanında gelmiştir. Biber de A, B ve C vitaminleri bulunur. Biberin; yeşil, kırmı...
Kırmızı Acı Biber
Kırmızı acı biber, ülkemizde isot olarak tanınan biber türüdür. Özellikle güney bölgelerinde severek tüketilir. Anavatanı Meksika olarak bilinen kırmı...
Acı Biber Turşusu
Acı biber turşusu, Acı biber turşusu yapımında ince, uzun, yeşil renk olan biberler kullanılır. Bu acı biberler cin biberi olarak da bilinmektedir. T...
Yoğurt Limon Pul Biber
Yoğurt limon pul biber, Günümüzün en büyük ve yaygın sorunlarından biri haline gelmiş olan kilo sorunundan dolayı insanlar çeşitli yöntemler denemekte...
Biber Yetiştiriciliği
Biber Yetiştiriciliği, Biber yetiştiriciliğinde ülkemizde pek çok biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar acı biber, sivri biber, çarliston biberi, do...
Biber Fidesi
Biber Fidesi, genellikle kızartmalık, sofralık ve kurutmalık olarak tüketilmek için ekilir. Birden çok çeşitleri vardır. Bunlar süs biberleri, dolma b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Kırmızı Biber
Çarliston Biber
Biber Tohumu
Tayland Biberi
Pul Biber
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Biber Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Biber Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018